Beyaz Leblebi
Leblebi, ülkemizde en çok tüketilen
kuruyemişler arasında başı çeker. Leblebi aslında kavrulmuş nohuttan ibarettir.
Özellikle kavrulan nohutlar, kavrulduktan sonra bildiğimiz leblebi haline
gelir.
Leblebi oldukça farklı türü bulunan
bir çerezdir. Leblebi Ortadoğu ve Asya bölgesinde oldukça sık biçimde
tüketilmektedir. Şekerli, çikolatalı v.b. gibi birçok farklı çeşidi bulunan
Leblebi, bu şekilde her kitleye ulaşmıştır.
Ülkemizde en çok tüketilen türler,
klasik sarı leblebi, beyaz leblebi ve leblebi şekeridir. Sarı leblebi en çok
tüketilen leblebi türüdür. Beyaz leblebi, sarı leblebiden sonra en çok
tüketilen leblebi olma özelliğine sahiptir. Beyaz leblebi, sarı leblebiye
nazaran daha sert bir yapıdadır ve tuz oranı daha düşüktür.
Leblebi konusunda en çok tanınan yer
hiç şüphesiz Çorum’dur. Çorum leblebisi en güzel hazırlanan ve en çok çeşidin
bulunduğu kentimizdir. Bu nedenle Çorum leblebisi özellikle tercih edilir.
Leblebi Türleri
Leblebi türleri bir hayli fazladır.
Aslında leblebi çeşitleri, şehirden şehre farklılık gösterir. En çok tüketilen
leblebi sarı leblebi, beyaz leblebi ve Girit leblebisidir. Bu leblebilere ek
olarak çikolatalı, acılı, ballı, susamlı, meyveli, Türk kahveli v.b. gibi
türler de bulunur.
Leblebinin oldukça farklı çeşidi
olsa da en faydalı olan hiç şüphesiz sarı leblebidir. Özellikle midesinden
rahatsız olanlar için sarı leblebi oldukça önemlidir.
Leblebi İlk Ne Zaman Yapıldı?
Leblebinin geçmişinin 700 yılı bulduğu
tahmin edilmektedir. İlk leblebiyi 1370 ila 1390 yılları arasında Şeyh Murat
Gazi’nin ürettiği düşünülmektedir.
yüzyılda yaşayan seyyah Evliya Çelebi’nin,
İstanbul’da yediği leblebilerden bahsetmesi de dikkat çekici noktalar arasında
yer alır.
Leblebinin Faydaları
Leblebinin en önemli özelliği kalori ve
karbonhidrat oranının düşük ve protein oranının yüksek olmasıdır. Bu
özellikleri sayesinde diyet yapan kişiler için oldukça önemli bir besin kaynağı
halini almıştır.
Leblebinin en önemli özelliklerinden
bir tanesi, içerisinde yüksek oranda lif bulundurmasından ileri gelir. Lif
oranının yüksek olması, sindirimi kolaylaştıran etmenlerin de başında gelir. Bu
nedenle düzenli olarak leblebi tüketmek sindirimi kolaylaştırır, hazımsızlığın
giderilmesinde ve şişkinliğin önlenmesine yardımcı olur.
MÜŞTERİ HİZMETLERİ +90 532 442 1926
Ürün hakkında henüz yorum yapılmamış. Aşağıdaki form ile ürün ile ilgili ilk yorumu yapabilirsin.
Alışverişlerinizi güven içinde Kapıda Ödeme, Havale veya 3D Güvenli Online Ödeme seçeneklerinden biri ile gerçekleştirebilirsiniz.
YENİ YORUM GÖNDER